Optimalt brug af antibiotika
Projektet "Optimal brug af antibiotika" er støttet af Landdistriktsmidler og består af en arbejdspakke indeholdende 6 aktiviteter med det formål at standse stigningen i antibiotikaforbruget i den danske svineproduktion.
Projektets formål er at reducere antibiotikaforbruget samt nedsætte forekomsten af resistente bakterier. De 6 aktiviteter vil medvirke til at optimere brugen af antibiotika, forebygge sygdom hos grise og sikre valide tal i Vetstat. De enkelte aktiviteters delmål er:
- Aktivitet 1 - På forkant med medicinforbruget: Aktivitetens formål er at sikre validering af Vetstat.
- Aktivitet 2 - Antibiotikaresistens - afsæt i virkeligheden: Aktivitetens formål er at medvirke til at sikre et fagligt forsvarligt grundlag for målrettet at reducere forekomsten af resistente bakterier i svineproduktionen, herunder human relevante bakterier.
- Aktivitet 3 - Manual til optimal anvendelse af antibiotika: Aktivitetens formål er en anvendelsesorienteret manual, der beskriver, hvordan forbruget af antibiotika kan reduceres gennem sygdomsforebyggelse, og beskriver den mest optimale anvendelse af den nødvendige mængde antibiotika til sygdomsbehandling.
- Aktivitet 4 - Sanering for ondartet lungesyge med flouroquinolon: Aktivitetens formål er at undersøge mulighederne for effektiv bekæmpelse af ondartet lungesyge og få åbnet muligheden for at sanere kronisk inficerede besætninger og dermed få nedsat deres antibiotikaforbrug.
- Aktivitet 5 - Optimeret tildeling af antibiotika via foder og vand: Aktivitetens formål er at udrede, hvordan antibiotika bedst tildeles via vand/foder.
- Aktivitet 6 - God fravænning starter i farestalden: Aktivitetens formål er at udvikle management-koncepter til pattegrise og smågrise for at forbedre sundheden og øge produktiviteten frem til 30 kg.
”Manual til God antibiotikapraksis” hjalp 12 ud af 16 svineproducenter med at reducere deres antibiotikaforbrug markant. Producenterne reducerede med i gennemsnit 29 procent over ni måneder. Der var ingen negativ effekt på smågrisenes sundhed og velfærd.
Antibiotika tildelt til foder skal opblandes, så alle grise i en sti får den tiltænkte dosis. Der er testet forskellige metoder til tildeling af antibiotika til tør- og til vådfoder.
I vådfoder kan antibiotika doseres tilfredsstillende via Medliq® forudsat, at indstilling og vedligehold er i orden.
Der er stor forskel på drikkemønstret hos smågrise på tørfoder sammenlignet med smågrise på ad libitum vådfoder. Vandforbruget hos smågrise på vådfoder er så lavt, at medicinering via drikkevandet sandsynligvis ikke vil give en korrekt dosering.
Koldt og håndlunkent vand gav samme koncentration i stamopløsningen af en række vandopløselige antibiotika. En stamopløsning skal bruges inden for 12-24 timer afhængigt af produkt, da koncentrationen kan falde ved henstand.
Fagligt Nyt 2013
Fagligt Nyt 2013
Efternølere, som blev fravænnet direkte til en optimeret smågrisesti, klarede sig lige så godt som efternølere, der fik en ekstra uge i farestalden hos en opsamlingsso.
I Danmark bruges 47 mg antibiotika per kilo dyr produceret. Holland, der har en svineproduktion på størrelse med den danske produktion, havde i 2010 et antibiotika salg i 2010, der var tre gange større end det danske på 146 mg per kilo dyr.
Når man kender indsættelsesvægten og den daglige tilvækst hos smågrisene, så kan man beregne hvor meget grisene vejer på et givent tidspunkt. Dette kan være en hjælp hvis man skal behandle grisene med antibiotika.
Danmark stod for 4,4 % af husdyrproduktionen i 25 lande, og hertil brugte vi 1,3 % af den solgte mængde antibiotika i 2011. Danmark ligger i den lave ende og har haft en 10 % reduktion fra 47 mg i 2010 til 43 mg antibiotika per kilo produceret dyr i 2011.
Gennemgang af fordele og ulemper forbundet med 6 forskellige tekniske løsninger til vandmedicinering viser, at der ikke er ét perfekt system, som opfylder alle krav til behandlingssikkerhed, dagligt overblik og brug samt arbejdsmiljø.